Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co se sklem? - Začít sbírat a třídit!!!

7. 12. 2012

Sklo patří mezi velmi zajímavé druhotné suroviny, jejichž životnost je prakticky neomezená. Na rozdíl od papíru, který ztrácí díky omezené životnosti vlákniny trvalé vlastnosti, sklo zůstává svými přirozenými vlastnostmi prakticky stále stejné. Jen pro zajímavost—při nahrazování přírodních surovin pro výrobu skleněných výrobků, může být až 70% těchto surovin nahrazeno střepy, které mnohdy zbytečně končí na skládkách.

Ve vyspělých společnostech prošel proces "občanského" sběru mnoha změnami a ani dnes se nedá říci, který systém je optimální, zda-li ten kontejnerový (před každým domem by bylo několik typů) nebo pytlový (každá domácnost dostane k dispozici zdarma a v pravidelných termínech jsou sváženy). Pro sklo se zdá být výhodným ten první, protože hrozí rozbití lahve na střepy a možné zranění.

I přes to, že skleněné střepy dokáží nahradit takové množství primárních přírodních surovin, velké množství se stále musí do naší republiky dovážet ze zahraničí a to není nikdy za levný peníz. Vzpomeňte si např. na ten zvuk, kdy popeláři vysypou popelnici do KUKA vozu a je slyšet cinkot mnoha vyhozených sklenic a střepů.

Po roce 1989 se pomalu, ale jistě hroutil veškerý systém výkupu druhotných surovin. Zůstalo u výkupu kovů a papíru, ale nároky papíren jsou neúměrné výkupním nákladům a tak hrozí zánik i této činnosti. Naopak se objevuje výkup fólií, což je trochu paradoxem ve vztahu k množstevní potřebě na sběr jednoho kilogramu.

Sklo takové štěstí zatím nemá, aby stálo za to jej vykupovat od občanů. Představa nashromáždění kila střepů nebo sklenic je mnohem reálnější než zmíněné fólie. Ale trh určuje poptávku. Nabídka zde je také, avšak poněkud skrytá. Navíc blízká a tradiční fabrika se zavedenou výrobou a zahraničním investorem dává předpoklady pro dlouhodobý odběr. Snad stojí za to zamyslet se nad tím, proč jsme tak pohodlní a je jednodušší všechno odhazovat na skládky ("časované bomby"), než efektivně využít včetně skla.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář